Mali klubovi protiv Zvezde i Partizana: "Dosta nam je Titovih
13.12.2010.

Nogomet - Sportske novosti i vijesti

Mali klubovi protiv Zvezde i Partizana: "Dosta nam je Titovih


Mali klubovi protiv Zvezde i Partizana: "Dosta nam je Titovih
ONO što je velika boljka hrvatskog nogometa, također sprječava razvoj srpskog "fudbala". Partizan i Crvena Zvezda, kao i Dinamo i Hajduk, vode glavnu riječ u domaćim ligama, ali i u nogometnim savezima. Malim klubovima je nakon dva desetljeća napokon dosadilo.
 Predsjednik FK Jagodina Goran Milanović najavio je kako će se manji srpski nogometni klubovi udružiti i tražiti iste uvjete za natjecanje kakve imaju i dva najveća kluba. Dodaje kako im je dosta situacija u kojima se ostali klubovi, u sukobima između najljućih rivala, moraju opredjeljivati za jednu ili drugu stranu zapostavljajući pritom vlastite interese."Promijenit ćemo odnos snaga u Udruzi Superlige jer su svi dosadašnji problemi nastali zbog sukoba Zvezde i Partizana. Nećemo se više opredjeljivati za jedan od dva državna projekta, zajedno ćemo se boriti za ravnopravnost. I mi želimo dobivati novac od države, proporcionalno našoj vrijednosti i snazi", rekao je Milanović."Titovim klubovima nije dosta to što su im izgrađeni stadioni od novca svih nas, nego se još i ljute ako im se suprotstaviš. U pomoć onda pozivaju ljude 'iz sjene' koji dolaze s prijetnjama", dodao je Milanović i napomenuo kako je jedan od prvih koraka čišćenje sudačke organizacije koja najčešće ide na ruku Partizanu, ali i Zvezdi.


Hrvatski nogomet podijeljen između Zagreba i SplitaIzbori za novog predsjednika HNS-a najbolje prikazuju problem o kojemu priča predsjednik Jagodine. U Beogradu su protivnici gradski rivali, dok u Hrvatskoj vlada vječna borba Sjevera i Juga. Možda je današnja situacija nešto blaža nego do prije deset godina, ali jasno je da sukob Zagreba i Splita koči razvoj hrvatskog nogometa. No, pitanje je radi li se tu o stvarnim sukobljenim interesima dvije regije ili o interesima lokalnih moćnika. Predizborna kampanja pokazuje koliko jako Zdravko Mamić na čelnoj poziciji Saveza želi zadržati Dinamovog čovjeka Markovića kojem ni na kraj pameti nije ideja o utakmicama reprezentacije u Splitu. Nogometni savez, točnije Skupština HNS-a podijeljena je između Dinama i Hajduka, Zagreba i Splita. Manje razvijene sredine odrađuju svoje dužnosti, svrstavaju se uz jedan ili drugi tabor kako bi doslovno preživjele, ali teško je vjerovati da će uistinu neka od njih profitirati. Nakon što prođu izbori, ponovo neće biti važno koliko koja županija ima nogometnih klubova, koji ljudi su načelu županijskih saveza, niti će neki od prvoligaša konkurirati za naslov prvaka pored moćnog dvojca. Inspiracija je stigla iz Srbije, ali poticaj mora doći iznutra. Tko bi se usudio tražiti da Varaždin, Istra, Osijek, Šibenik ili Cibalija imaju jednako vrijedan glas kao što je onaj Dinama i Hajduka? Nitko, zasad... Dok god našim nogometom vladaju "oni iz sjene".Izvor: Index.hrBroj prikaza: 4187