Gobac ne popušta: Duvnjak me više ne zanima, a Balić će letjeti terenom!
25.07.2009.

Rukomet - Sportske novosti i vijesti

Gobac ne popušta: Duvnjak me više ne zanima, a Balić će letjeti terenom!


Gobac ne popušta: Duvnjak me više ne zanima, a Balić će letjeti terenom!
Ne znam što će odlučiti direktor Kaleb, niti me zanima. Duvnjak neće biti ni blizu prve momčadi. To se odnosi i na Somića, na sve koji su spekulirali odlaskom, kaže Gobac

Vodič do Zorana Gobca bio je Zlatko Mateša, koga smo sreli na parkiralištu. Ispred ureda glavnog hrvatskog rukometnog operativca na zid je okvačena poruka: “Ako nemate kaj delati, ne delajte to ovdje!” Cakli se još jedna, primjerena aktualnom trenutku: “U Hrvatskoj zasad ništa nije uspjelo pa neće ni kriza!” Zorana znamo gotovo tri desetljeća, otkako je RK Zagreb spašavao u Trećoj ligi. Današnji susjed iz Ogrizovićeve ranih je 90-ih kod novinara-suca apelirao na potpori sisačkim nogometašima u srazu s gostima iz Gradskog vrta. Operacija uspjela, pacijent umro, Segesta - Osijek 0:4!

- Tada sam još bio naivan... - smije se pa informira o iseljenju: - Odavde selimo za dva mjeseca, potom se Dom sportova renovira. Sagradit će se atletska dvorana, poslovni toranj, garaža sa 4.000 mjesta, robni centar, bazen. Ostaje samo Ledena dvorana iz koje zauvijek treba izbaciti led.

Postoji mogućnost da tu nastane tako željeni Rukometni dom?

- Tri su lokacije: ova, ona “stara” na Sveticama te Lanište, do Arene.

Bi li Gobac podržao novu kandidaturu za svjetski summit?

- Kandidirat ćemo se za EP 2014!

Što njegovi zagrebaši mogu u novom kontinentalnom ciklusu?

- Ne pričam napamet: iako bez Vorija i Duvnjaka, tvrdim da ćemo biti jači 15-20 posto! Na crti i više od 30 posto, premda je Vori najkompletniji pivot svijeta. Loke je bomba, u napadačkom smislu bolji 30 posto. Marić, sjajan u obrani, za tri-četiri godine premašit će Igora u svakom smislu. No nisam idiot, radije bih da je ostao Vori, koji bi s Marićem sačinjavao čudesni par... Vraća nam se Štrlek, došao je Gojun, tu je prvi pivot Slovenije Lubej, dobivamo drukčijeg Balića - Ivano će letjeti terenom!

Kako to da nije dosad, zbog čega se Gobac ljutio...?

- Moj medijski pritisak bio je namjeran, da ga razdrmam, potaknem. Stalno se provlači priča da Gobac ne voli Balića. Naprotiv, volim ga najviše, osobito ću ga voljeti postane li najbolji igrač planeta, zato smo ga i doveli!

Ivano je imao izvrsna primanja, imat će ih i dalje. Pojedincima smo modificirali, neću reći koliko. No svi mogu vratiti puni iznos uđemo li u polufinale Lige prvaka, ili čak dignuti ukoliko osvojimo pokal. Autoritet gradimo na Ivanu, ne na onom koji ne skida trenirku.

Što nedostaje Baliću da bi bio u šiljku piramide, rame uz rame s Karabatićem?

- Mora se totalno posvetiti rukometu. Mora shvatiti da - dok je sportaš - nema ničeg osim sporta. Mora znati da je ovdje zbog ugovora, velikog ugovora, i da stoga nema “cile-mile”. Nema sentiša. I mi i on moramo vratiti sve što je u njega uloženo.

Zezaju ga leđa?

- Ma kakva leđa; ako se dobro spremi, neće ih ni osjećati!

Njihov uzajamni odnos?

- Bio sam prvi za to da ga dovedemo, ali i prvi da ne potpišemo ugovor dok ne zatvorimo financijsku konstrukciju. Nismo je zatvorili ni dan-danas. Sve je palo na klub, obećanja nisu ispunjena. A ja taj klub ne želim potopiti zbog Balića! Ne bih ni zbog Kaleba, Gobca, nekog četvrtog, petog. Nema teorije! Vođenje CO Zagreba uvijek će biti uzorno, transparentno.

Da je bilo uzorno, ne bi “pobjegao” Vori!?

- Odmah sam izjavio: “Bolje da pobjegne zvijezda, nego sponzor!” Igora su na taj čin nagovorili. Raskinuo je ugovor jer 15.000 eura plaće za svibanj nije sjelo do 15. lipnja. Nismo računali da bi mogao tako reagirati. A nije se kasnilo tri tjedna ili dva mjeseca, nego 24 sata! U redu, to je njegovo pravo. Iznenadio nas je jer smo bili na kvalifikacijskoj utakmici u Zadru. Nama se duguje 1,5 milijuna eura, mi smo za dvije plaće dužni 400-500 tisuća eura. I nema panike.

Kaže da je Zagreb nudio Voriju više od HSV-a, da će u Njemačkoj, općenito, zarađivati manje.

- Papir nas je vezao još jednu godinu. Po mome, da je bio korektan, došao bi i rekao: “Idem jer imam pokriće, 'ajmo se dogovoriti o odšteti!” Za nj smo Barceloni dali 125 tisuća eura, toliko bismo tražili od Hamburga. Ispalo je da je pogodovao njima, ne nama, da nas je zakinuo za tih 125 tisuća. Nikad se nismo svađali, no nije to smio napraviti!

Što je napravio Duvnjak?

- Glupost. Potpisao je za Hamburg, a je li smio? Naš ugovor vrijedi do 2011. Sad se borimo da igra. Može igrati jedino za HSV, ali HSV to mora platiti.

Zagreb zahtijeva milijun eura?

- Nećemo o brojkama. Hoćemo o Domagojevom statusu. Sve je jasno: nema šanse igrati za Zagreb! Mi ne želimo nekoga pripremati i usavršavati dvije sezone pa ga besplatno poslati u Hamburg.

Pripreme CO Zagreba počinju u ponedjeljak, doista bez DD-a?

- Tu nema Boga, storija je završena. Ne znam što će odlučiti direktor Kaleb, niti me to zanima. Činjenica je da Duvnjak neće biti ni blizu prve momčadi. Jednako se odnosi i na Somića, na sve koji su spekulirali odlaskom. Duvnjak može vježbati s pričuvama. Plaću će dobivati.

Zoran spominje četiri aktualne opcije:

- Neka ide pa se neka vrati poslije tri godine. Ili poslije četiri. Ili neka ode trajno. Ili neka s nama potpiše na nove četiri godine, to oni koji ga vode odbijaju. Zašto ne bismo sjeli k’o poslovni partneri, zašto Nijemci ponudu nisu bacili na naš stol? I Duvnjaku smo nudili više od Hamburga, uzalud, nije bilo izgleda. Znači da Zagreb nema pravo biti prvak Europe, jedino ima pravo omogućiti rukometašima da se bogate!

Tada je Gobac kazao i ovo:

- Barem neće biti nereda oko toga počinje li Balić ili Duvnjak. Ja ne trebam ni nered ni ratovanje taštinama! Ako je počinjao Balić, zivkala je regimenta Duvnjakovih, ako je počinjao Duvnjak, eto Balića na kraju klupe s ručnikom preko glave! Tu je i moj zet Josip Valčić, njega ne smijem ni spomenuti. Zvali su ga u Njemačku i Sloveniju, ne puštamo da ne ostanemo na jednom razigravaču, tretiramo ga poput cucka... Nije fer.

Koliki je godišnji proračun?

- Oko 4,5 do 5 milijuna eura. Da su još 2, non-stop bismo bili na međunarodnom vrhu. Troškove kanimo smanjiti za 15 %. Nadam se da će Grad umjesto desetak, dostavljati 17 milijuna kuna, nije u redu da Turistička zajednica daje Dinamu, Ciboni i Mladosti, nama ne.Objavio: Ivan Fumić 


 Izvor: Sarajevo-xBroj prikaza: 4575