Kad je shvatio da neće spavati u getu, Loke odlučio doći u Zagreb!
08.07.2009.

Rukomet - Sportske novosti i vijesti

Kad je shvatio da neće spavati u getu, Loke odlučio doći u Zagreb!


Kad je shvatio da neće spavati u getu, Loke odlučio doći u Zagreb!
Nikad mi nije bilo teže zgotoviti posao. Nije bio problem novac, ni ime kluba već razbijanje predrasuda o ovom kraju, o državi i gradu u koji dolazi, rekao je Lokeov menadžer

Jednom davno, baš onako počinju najljepše bajke, u doba dok je Maksimirom u drugoj polovici '90-tih stolovao svemoćni Zlatko Canjuga, isti je jednom pun ushita zavapio.

- Evo, kakva su vremena stigla. U klub, u demokratsku Hrvatsku dolaze nam pojačanja iz Europske unije. I to s njezinog najbogatijeg dijela, sa sjevera kontinenta.


Bilo je to onda kada su dolazili nogometnici klase Rasmussen i Teberio. Jučer smo se nakon 'samo’ 3 i pol sata čekanja press konferencije predstavljanja Zagrebovog rukometnog pojačanja sjetili Cakija. Ne glede igračke klase jer je neumjesna i kriva usporedba norveškog reprezentativnog pivota Franka Lokea sa spomenutim nogometnim anonimcima i amaterima. Neke druge usporedbe su moguće. Norveška istina nije članicmo EU, ali jest zato vjerojatno i najbogatija država Europe. Pa je onda na samoj konferenciji za novinare u nekoliko je navrata spomenuto kako 'nije mala stvar dovesti Skandinavca za živjeti i raditi u Hrvatsku’. Koje smo mi face! Nacija u krizi, ali dovedemo ponajboljeg igrača najbogatijeg društva na kontinentu. Kakvi bi tek bili da nismo u krizi.


Samo, nije baš bilo tako jednostavno. Barem ako je suditi po riječima Saše Bratića, rukometnog menadžera iz Njemačke.

- Napravio sam u karijeri barem 150 ugovora najboljih rukometaša, međutim nikad, ali apsolutno nikad mi nije bilo toliko teško zgotoviti posao kao ovaj. Noćima nisam spavao. Nije bio problem novac, ni ime kluba već razbijanje predrasuda o ovom kraju, o državi i gradu u koji dolazi. Ne trebam vam reći više ako samo spomenem da me pitao 'hoću li spavati u nekom getu’?


I sam je Frank Loke tijekom druženja s novinarima rekao pokoju na tu temu.

- Pričao sam s puno ljudi prije potpisa, informirao se o Zagrebu, Hrvatskoj. Između ostalog i sa Zdravkom Tomcem. Sad sam tu, u Zagrebu dva dana i sve mi je jasno kakav je grad, koliko je ovdje ugodno. Znate, Skandinavci ne znaju puno toga o ovom dijelu Europe. Imaju predodžbu kako je sve to Balkan - reće Loke.


Da, i ovdje je uobičajeno da se brat i sestra kad odrastu međusobno žene, rublje i posuđe se pere u Savi, a struju imaju samo 2-3 najbolja hotela u gradu. Mislim hej!? Dečko koji je jučer postao igračem Zagreba, boravio je već ovdje s reprezentacijom. Neovisno što je vjerojatno bio tek na relaciji dvorana-hotel, mladi sportaš koji je proputovao svijetom, koji zna dva jezika (engleski i njemački) i koji se vjerojatno zna služiti internetom, sumnjao je da će u Zagrebu živjeti u getu!? I doznajemo dodatno, bilo mu je silno važno jel’ ima ovdje shopping centara. Da ne bi morala žena mu 'špeceraj’ iz Norveške vući, ne.


Dečko je možda odličan rukometaš, iako to tek mora dokazati u Zagrebovoj majici, ali za početak je startao s minusom velikim kao Sljeme.

Dodatno nas međutim intrigira i njegov ugovor. Ne ovaj sa CO Zagrebom, koliko onaj koji je potpisao prije otprilike tjedan dana s danskim Skjernom.

- Mi smo ugovor s Lokeom potpisali 20. lipnja, ali je on postao važeći s trenutkom liječničkog pregleda koji smo sada obavili. I potpisali smo ugovor na tri godine - mahao je papirom direktor Kaleb.


Sev pet. Ali što je Frank Loke potpisivao s Dancima i mogu li oni ustrajati na tome da je Loke njihov igrač? Na ova pitanja, konkretan odgovor nismo dobili osim tvrdnje da predugovor koji je Loke potpisao sa Skjernom pravno nije obvezujući.

- Mi smo prvi potpisali ugovor s igračem - naglasio je Kaleb.Frank Loke je pak u preostalom dijelu iznio nekoliko više-manje kurtoaznih rečenica tipa...

- Zadovoljan sam potpisom. Za mene kao Skandinavca je sjajno igrati u ovako velikom klubu s ambicijama za Ligu prvaka... San mi je bio zaigrati s Balićem... Bit će teško zamijeniti Vorija, posebno u početku. Igor sjajno igra u oba smjera, ali trudit ću se i nadam se uspjeti... Jezičnih problema neće biti. Uostalom, svijet rukometa je međunarodan, a učit ću i hrvatski jezik... - između inog će igrač dosta jeftiniji od Vorija (cca 150.000 eura) i koji se još boji s prevladavanjem straha izlaska na zagrebačke ulice nakon zalaska sunca.
Dean Bauer

Izvor: Sarajevo-xBroj prikaza: 3930